El PRBB celebra deu anys i continua apostant per un model de recerca híbrid

Barcelona acollirà, l'any 2017, una nova seu del laboratori Europeu de Biologia Molecular
Temas relacionados:
Herramientas
|
06 may 2016 - 16:00 h
|

El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) està d’aniversari. Des que va obrir les seves portes, el 15 de maig del 2006, aquesta entitat no ha parat de créixer, i ara celebra tota una dècada liderant la recerca biomèdica translacional al sud d’Europa. Les parets d’aquest original edifici de 55.000 m2, construït davant del mar, alberguen set centres de recerca. Són 1.500 científics, el 30 per cent dels quals són internacionals, que hi acudeixen cada dia a fer recerca d’alt nivell. “Rodejar-se dels millors”, aquesta ha estat, segons Jordi Camí, director general del PRBB, una de les claus de l’èxit de l'entitat.

Un dels noms que va sonar amb més força en el discurs d’agraïment que va fer Jordi Camí, durant la celebració de l'acte institucional de l’aniversari, va ser el de Joan Clos. “Tot això existeix gràcies a Joan Clos”, va dir.Trenta anys abans que el PRBB obrís les seves portes, l’any 1985, Clos era regidor de Sanitat de l’Ajuntament i, segons Camí, “va creure en el projecte des del primer dia”.

Relacions amb altres centres

Amb un equipament científic de vanguàrdia, l’anomenada “fàbrica de futur” ha posicionat en primera línia la recerca duta a terme a la capital catalana. Un dels punts importants ha estat la connexió física del PRBB amb l'Hospital del Mar, fet que ha proporcionat un bon coneixement de la realitat clínica. És a dir, un model híbrid entre recerca i clínica.

Ian Mattaj, director del laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL), situat a Alemanya, va anunciar que el PRBB acollirà una nova seu de l'EMBL, un centre de recerca que dóna feina a 1.600 persones repartides en cinc ciutats europees. Mattaj va destacar que no és la primera vegada que l'EMBL col·labora amb el PRBB, ja que comparteix una unitat d'investigació amb el centre de Regulació Genòmica (CRG), un dels set centres del PRBB.

Per la seva banda, Davide Malmusi, adjunt a la comissionada de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, va remarcar que, tot i que des del consistori no es tenen competències ni responsabilitats en el finançament de la investigació científica, “considerem una tasca ineludible el fet de donar suport als centres d'investigació de la ciutat”.

Tanmateix, Malmusi va destacar que Barcelona, a més de ser un referent turístic, també ho ha de ser en innovació científica. “Cal impulsar i projectar l'enorme capacitat innovadora de la ciutat”.

Camí, referint-se al futur del PRBB, va admetre que “el fracàs seria que tot continués igual”. D'altra banda, va cloure el seu discurs reivindicant el paper de la dona en els llocs directius de l’entitat. “Seria positiu que hi hagués més presència femenina en la direcció, ja que actualment quasi tot són homes”.

Twitter
Suplementos y Especiales