Mar Barberà Barcelona | viernes, 04 de marzo de 2016 h |

La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona activaran en les properes setmanes una taula de treball per abordar l’elaboració d’un Pla de Salut específic per a la ciutat de Barcelona.

Pregunta. Com sorgeix la idea d’un Pla de Salut concret per a la ciutat de Barcelona?

Resposta. Vam demanar al conseller, Antoni Comín, que es fes un Pla de Salut específic per a la ciutat. Aquest pla està emmarcat en el Pla de Salut de Catalunya 2016-2020.

P. Per quines raons?

R. Les raons són diverses. Primer, creiem que Barcelona té unes característiques diferents a altres ciutats o pobles de Catalunya. Per tant, volíem adaptar bé el pla a la realitat de la nostra ciutat. També ens preocupava la mirada social; hi ha moltes desigualtats entre barris i això afecta la salut. Volíem que tot això quedés plasmat en el Pla de Salut de la ciutat. D’altra banda, volíem també que aquest pla no posés l’accent només en la malaltia sinó també en tot allò referent a la salut, prevenció, hàbits, etc. Per aquestes tres raons vam creure necessari tenir un pla específic per a la ciutat de Barcelona. La conselleria va estar-hi d’acord.

P. Amb quines accions concretes arrencaran?

R. Començarem per agilitzar passes com el de l’empadronament dels ciutadans, que és responsabilitat nostra. Un dels temes que ens preocupava era el de la targeta sanitària. Li vam demanar al conseller que no hi hagi la demora de tres mesos entre que el ciutadà obté el padró fins que obté la targeta. La nostra demanda va ser que obtinguin el padró i la targeta sanitària quasi simultàniament.

P. Un dels punts que volen incloure en el pla és evitar derivacions de centres hospitalaris públics a centres privats amb afany de lucre. Com ho faran?

R. Hem fet un estudi sobre la privatització de la sanitat a la ciutat. A partir d’aquest estudi veiem molt clar en quins espais es dóna i en quins no el flux de capital públic cap a centres privats amb ànim de lucre.A partir d’aquí tenim una sèrie de propostes que treballarem en el sí del Consorci Sanitari de Barcelona, que és on es tenen les competències per executar totes aquestes mesures.

P. Quin és el següent pas?

R. Presentar els resultats de l’estudi sobre la privatització de la sanitat a Barcelona. D’altra banda, el proper 10 de març tenim una reunió de la Comissió Permanent del Consorci Central de Barcelona amb el nou equip. Un dels punts de l’ordre del dia és veure com podem aterrar aquest pla. A partir d’aquí ja podem començar a treballar en les diferents línies.