Mar Barberà Barcelona | viernes, 06 de noviembre de 2015 h |

La paraula més repetida en la
21a Trobada del Sector de Tecnologia Sanitària va ser “transformació”. En aquesta trobada, organitzada per la Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària (Fenin) i Esade, celebrada a Barcelona el 5 de novembre, es va posar de manifest la necessitat de canviar l’actual sistema sanitari (SS) per tal de fer-lo viable i sostenible. Els experts van assegurar que la sostenibilitat del sistema sanitari públic no serà possible si no es canvia el model vigent. Un canvi que passa per la transformació dels processos i els serveis que aportin valor al pacient i nous models de col·laboració, cada vegada més estratègics, entre l’Administració i la indústria.

Vicente Martínez Ibáñez, director gerent de l’Hospital Vall d’Hebron, va destacar que en el procés de transformació dels sistemes sanitaris, es dóna molta importància al vessant tecnològic però cal tenir en compte el factor humà. “Per molta tecnologia que tinguem, hem d’interactuar entre professionals”. Martínez va apostar per un model de salut integral, situant el pacient en el centre del sistema.“Sempre diem el mateix, però, en comptes de repetir-ho, ho hem de creure de veritat”. Els processos de canvi, segons Martínez, “passen per reduir els costos dels nous tractaments”. Pel que fa a les cures, “hem de fer millor diana, ja que, més del 40 per cent dels tractaments que es fan actualment no són els adequats”, va dir l’expert.

Viabilitat del sistema sanitari

En l’acte de clausura, el conseller de Salut, Boi Ruiz, també va enfocar el seu discurs en la línia de la transformació. Amb tot, Ruiz va reivindicar la feina feta durant els darrers anys, assegurant que, amb l’esforç de tots, s’havia aconseguit la viabilitat del sistema sanitari. “Un esforç del personal sanitari amb els seus salaris, d’inversió del sector empresarial, i dels pacients amb les llistes d’espera”. Ruiz es va mostrar optimista pel que fa al futur sistema sanitari. “El futur no serà de color negre, el pitjor ja va passar el 2010”. Ruiz va apostar per un model sanitari holístic, citant com a exemple el ja existent Pla Interdepartamental de Salut Pública (Pinsap), que busca establir sinergies entre els departaments i mesurar “quina repercussió tindrà cada una de les nostres accions per arribar a l’eficiència del sistema”. Ruiz va assenyalar que, amb les actuals estructures sanitàries, la reforma és possible si s’introdueixen alguns elements nous com els incentius per a empoderar els professionals i l’aposta clara per la innovació en tecnologia. Segons el conseller, “no hem d’esperar que el pacient vingui a seure a la consulta sinó que hem d’anticipar-nos”.