gaceta médica Barcelona | miércoles, 23 de marzo de 2016 h |

Els estudis per generar cèl·lules iPS d’alta qualitat per a teràpies cel·lulars s’han vist obstaculitzats pel fet que només una petita part de les cèl·lules derivades de mostres de biòpsies de pacients aconseguien convertir­se en iPS sense poder reconèixer prèviament aquelles que resultarien exitoses (que s’anomenen “cèl·lules d’elit”).

Ara, un equip europeu de científics, liderats per Thomas Graf i el seu laboratori al Centre de Regulació Genòmica a Barcelona (CRG), han fet un pas endavant en la creació d’aquestes cèl·lules d’elit i han descobert una connexió entre la reprogramació de les cèl·lules iPS, la formació de la sang i el càncer sanguini.

Fa deu anys, el premi Nobel Shinya Yamanaka va descriure un procediment que va revolucionar la biologia de les cèl·lules mare. En introduir una combinació de quatre gens en cèl·lules humanes en cultiu de mostres de biòpsies. En treballs anteriors, l’equip de Graf va descobrir que en introduir a més una proteïna anomenada C/EBPa en un tipus de cèl·lules del sistema immunitari (limfòcits) de ratolí, aquestes es convertien en cèl·lules d’elit per a la reprogramació. Junts, C/EBPa i els quatre factors de Yamanaka “encenien” o “apagaven” els gens compactats en la cromatina.

El nou treball mostra que C/EBPa canvia la cromatina i el conjunt de proteïnes en els limfòcits B per fer­los receptius a l’acció dels factors de Yamanaka. “Aquesta forma d’aconseguir cèl·lules d’elit és molt similar al procés pel qual es formen els glòbuls blancs de la sang de la medul·la òssia anomenats mieloblasts, i que aquests també requereixen de C/EBPa per a la seva formació“, explica Graf. És important tenir en compte que els mieloblasts són també un tipus de cèl·lules d’elit per desenvolupar càncer. Els animals que no compten amb C/EBPa resulten resistents a desenvolupar leucèmia mieloide aguda ja que els seus mieloblasts no són capaços de “encendre” els oncogens necessaris per a la formació del tumors.